Enköping

Enköping är en tätort i Uppland och centralort i Enköpings kommun med cirka 47000 invånare.

Foto: Thomas Henrikson

En historia tillbaka till vikingatid

Staden är gammal och har en historia som går tillbaks till vikingatid. Enköping är Sveriges närmaste stad. Inom en 12 mils radie finns inte mindre än 38 städer. Det utmärkta läget har gjort Enköping till en populär mötesplats. Här hittar du bland annat vacker natur, kultur, närhet till Mälaren, föreningsliv och unika butiker.

Enköping är känt för sina vackra parker. Det kommer människor från när och fjärran för att få uppleva dem. Det unika med parkerna är att de är tillgängliga dygnet runt och att du i lugn och ro kan strosa runt i dem precis som du vill.

På åsen mitt i stan ligger Vårfrukyrkan, som är en stenkyrka från 1100-talet. Du kan titta på runstenar vid till exempel Afzeliiplan och i Skolparken. På Enköpings museum finns utställningar om Enköpings historia och forntiden. I den stora salen på museet visas nya utställningar under året. Westerlundska gården berättar om stadsläkaren Dr Westerlunds yrkessamma liv och praktik.

Det finns fin natur i Enköping. På Gröngarn kan du titta på urskogen och följa det två kilometer långa naturspåret. Du kan också promenera till Dyarna för att titta på fåglar och betande djur. Ett annat populärt gångstråk är Åpromenaden, med de fina idéträdgårdarna och spännande konstverk i betong och järn.

Visste du att?

Härjarö är ett område som är rikt på fornlämningar, det sägs att Härjarö på 800-talet ägdes av Birkas hövitsman Hergeir. På sommaren går det båt från Härjarö direkt till Birka.