Drömparken

En världskänd perennpark.

Om parken

Drömparken är skapad av holländaren Piet Oudolf. Den har fått sitt namn av att den innehåller Oudolfs favoritplantor, hans drömplantor. Oudolf fick uppdraget att rita parken av Enköpings tidigare stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson och den invigdes 1996.

Parkens perenner är sammansatta för att efterlikna naturen. De är planterade i stora, täta och oregelbundna sjok för att förstärka känslan av att vara nära naturen. Perennernas variation under säsongen är ett av parkens kännetecken, men också lökväxter i olika former skapar karaktär innan perennerna har tagit över.

Parken kännetecknas också av kraftfulla former och starka kontraster. Formerna finns tydligt i de höga cylinderformade bokhäckarna och höga perenner ger finstämnda mönster, rytmer och färger.

Även efter blomningen behåller parken sin skönhet med fröställningar och vissnande växtdelar.

Planskiss och växtförtecking

Bildgalleri

Höstbild i Drömparken. I förgrunden syns vita perenner och ett stort träd med höstfärgade löv. I bakgrunden syns fler perenner, i olika färger och former.
Foto i Drömparken under sommaren. I förgrunden syns en mängd olika perenner i bakgrunden syns Drömparkens igenkännbara bokhäcksrundlar resa sig ur perennerna. Parken är frodig och grön.
Foto på Drömparken under vintertid. I förgrunden syns fröställningarna från perennen lejonsvans stå, täckta med frost. I bakgrunden syns andra perenner som vissnat samt bokrundlarna utan blad.

Hitta hit

Adress: Ågatan