El- och energiprogrammet
El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med elinstallationer, system för automatiserad produktion, energi-, miljö- och vattenteknik eller datorer och kommunikation.
Många möjligheter
Vi möter el och IT inom områden som kommunikation, distribution, industri och bygg. Kort sagt – i hela samhället. Du kommer att kunna arbeta inom områden där det hela tiden sker förändringar som påverkar vår framtid. Möjligheten till internationellt arbete är stor eftersom branschen efterfrågar kvalificerad personal.
På el- och energiprogrammet får du lära dig att arbeta med samhällsviktiga funktioner som installation och dator- och kommunikationsteknik. IT är en central del inom utbildningen.
Behörighet
Efter avslutad utbildning kan du antingen etablera dig direkt i yrkeslivet eller fortsätta studera. Vill du ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Vänd dig till en studie- och yrkesvägledare för att gå igenom vilka kurser som behöver läggas till.
Kontakt och besök
Du kan givetsvis kontakta oss om du har några frågor om programmet. Det går också bra att besöka oss på våra informationskvällar och på öppet hus som vi anordnar varje år för elever i årskurs 9.
Inriktningar
Vi erbjuder två olika inriktningar som leder till tydliga yrkesutgångar. Våra inriktningar kan både etablera dig direkt i yrkeslivet samt leda till fortsatta studier.
Dator- och kommunikationsteknik
Den här inriktningen ger kunskaper i att installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem. Inriktningen ger också kunskaper om informationssäkerhet, system för presentation av data, bild, ljud och interaktiva tekniker. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som nätverkstekniker, supporttekniker, servicetekniker eller teknisk säljare.
Elteknik
Den här inriktningen ger kunskaper i att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm samt TV- och datanät. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som larmtekniker, installationselektriker eller industrielektriker.
Högskolebehörighet
Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att planera dina studier. Tillsammans med programmets studie- och yrkesvägledare går du igenom vilka kurser du behöver välja för att få grundläggande högskolebehörighet.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
APL ingår i utbildningen. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att eleverna utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt förstår yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats.
Gymnasiearbete
I utbildningen ingår ett gymnasiearbete. Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd för yrkesområdet. Det ska pröva elevens förmåga att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom yrkesområdet. Gymnasiearbetet kan utformas så att det ger eleverna möjlighet att pröva sitt yrkeskunnande i företagsliknande arbetsformer.
Poängplan
År 2025-2028
År 2024-2027
År 2023-2026
År 2022-2025
Elever berättar om programmet
Hur är det att vara elev på el- och energiprogrammet?
– Det är väldigt kul. Roliga, trevliga och generösa lärare, säger Ann-Louise.
– Efter flytten är det både bra och dåligt. Skönt med närhet
till alla lektioner. Men en stor skola och mycket folk, säger Edvin.
Vad har du lärt dig på ditt program?
– Koppla, installera och göra snygga installationer, säger Edvin.
– Jag har lärt mig mycket. Både inom elens grunder och nätverksarbeten. Jag har lärt mig om Cisco, som är bra att ha inför mitt yrkesliv, säger Ann-Louise.
Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?
– Jag kan få ett snabbt jobb. Fördel för mig som kvinna, då det är ett väldigt mansdominerat yrke. Man bli eftertraktad för jämställdheten, säger Ann-Louise.
– Tanken är att jag ska börja som lärling direkt efter min utbildning, säger Edvin.
Vilken är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?
– Gymnasiet är mycket mer personligt. Gymnasiet har varit lättare att navigera sig genom dom olika uppgifterna. Mer motiverade lärare, säger Ann-Louise.
– Det är mer inriktat åt det jag vill göra och lära mig, säger Edvin.
Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?
– Gör ett val som ni tycker verkar roligt och intressant, säger Edvin.
– Välj något som du kan se dig själv göra och acceptera att du gör i framtiden. Prioritera inte bara pengar eller kul, utan hitta en balans, säger Ann-Louise.