Inriktningar och ämnen

Vilket program du än väljer kan du anpassa din utbildning med olika inriktningar och programfördjupningar. För dig som ytterligare vill bygga på din utbildning finns möjligheten att läsa utökade kurser.

Det finns tre inriktningar som är färdiga och genomtänkta. Med individuella val och programfördjupningskurser kan du ytterligare påverka innehållet i din utbildning. Alla inriktningar ger dig förmågor som efterfrågas när du söker jobb, exempelvis kreativitet och självsäkerhet.

Design och produktutveckling

I denna inriktning får du träna på att ta din idé hela vägen från den enklaste skissen med pennan till färdig produkt. Du får både jobba praktiskt med händerna och med hjälp av de modernaste programmen. Film, foto, 3D-objekt och CAD är verktyg som du kommer att få prova på och med dessa både utvecklar och presenterar du dina design- och produktidéer samt processer. Du kommer att skapa vackra saker som hus, bilar, miljöer och spelfigurer när du övar. Du får också chansen att utföra uppdrag åt företag.

Behovet av kreativa personer är alltid stort och det fina är att jobben du får är bland de roligaste som finns! Efter gymnasiet kan du arbeta som exempelvis 3D-modellerare eller webbdesigner. Du kan läsa vidare och exempelvis bli industridesigner, inredningsdesigner, arkitekt eller civilingenjör.

Informations- och medieteknik

Här får du lära dig mer om datorer, programmering och webbutveckling. Du lär dig att skapa och konfigurera lokala nätverk, samt skapa spelprogram i olika miljöer som till exempel applikationer till mobiltelefoner eller datorer. Att göra snygga webbsidor och öka interaktivitet hos dem är ett annat område du får pröva på. Du får skapa gästböcker på hemsidor och en webbshop så att man kan registrera sig och betala via nätet. Du får också prova på att programmera och skapa animerade bilder på din webbsida.

Är du nyfiken på dessa områden och tycker att det låter intressant så ska du välja denna inriktning. Efter studierna kan du jobba som nätverksansvarig på mindre företag och utveckla webbsajter. Om du läser vidare kan du exempelvis bli civilingenjör, programutvecklare eller spelprogrammerare.

Teknikvetenskap

Fysik, kemi och biologi är grunden till att förstå hur jordens resurser med teknikens hjälp kan göra nytta på ett uthålligt vis. Du får använda matematiken som ett verktyg samtidigt som du lär dig ingenjörens metoder. Du får analysera och simulera tekniska system med datorprogram som teknikutvecklare använder. Du lär dig att rita och konstruera i CAD. Du får träna på metoder för att lösa problem på ett ingenjörsmässigt sätt.

Inriktningen är extra bra för dig som tänker läsa vidare på teknisk högskola. Du blir behörig att läsa vidare till olika ingenjörs- och civilingenjörsinriktningar och till arkitekthögskola. Du kan även välja till kurser om du siktar på att bli jurist eller ekonom. Om du läser vidare blir du exempelvis civilingenjör, civilekonom, arkitekt eller jurist vilket ger dig ett stort antal yrken att välja mellan. Det kan till exempel vara företagsledare, konstruktionschef, maskintekniker, brandingenjör, sjukhusfysiker, ortopedingenjör, designer eller projektledare.

Vill du jobba med utmanande uppgifter och ha stora valmöjligheter i framtiden ska du välja inriktningen teknikvetenskap!

Följ oss

Facebook
Facebook
Facebook

Mer information

Förskola och skola i Enköpings kommun