Intervju | Nyfiken på

Nikki Bayatly och Elias Granath, elever på samhällsvetenskapsprogrammet.

Hur är att vara elev på samhällsvetenskapsprogrammet?
– Här kan du räkna med engagerade lärare som gör alla ämnen väldigt intressanta. Vi får verktyg och kunskaper som vi kommer kunna ha med oss hela livet, säger Elias.
– Exakt! Du blir förberedd för framtiden. Det här är ett program som kommer bredda din syn och lära dig förstå människor på ett helt annat sätt än tidigare, säger Mariam.

Vad har du lärt dig på ditt program?
– Att det är så otroligt mycket mer som händer i världen än vad jag ser. Jag trodde aldrig att jag skulle utvecklas så otroligt mycket som jag gjort under min tid på gymnasiet, säger Mariam.
– Tack vare att alla ämnen är så intressanta har mitt engagemang i skolan ökat. Nu är jag mer nyfiken på allt, säger Elias.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?
– Min dröm är att plugga vidare inom samhällsorienterade ämnen i något annat land än Sverige. Just nu lutar det åt internationella relationer i Storbritannien för att i framtiden försöka bli diplomat eller något liknande, säger Elias.
– Jag vill verkligen försöka bidra till ett bättre samhälle och har därför tankar på att bli polis. Min dröm är att skapa ett samhälle som mina framtida barn kan växa upp trygga i, säger Mariam.


Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?
– Om du är nyfiken på människor kommer du att trivas på samhällsvetenskapliga programmet. Här har du möjlighet att utbilda dig till ett yrke som kan göra skillnad i samhället, säger Mariam.
– Det här är mer än bara en utbildning. Här får du lära dig jätteviktiga kunskaper om hur samhället fungerar, säger Elias.