Intervju | Nyfiken på

Linus Lidström, elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Hur är det att vara elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet?
– Vi är som en stor familj på programmet och stämningen
är avslappnad. Vi umgås alla tillsammans i samma lokaler
i och runt restaurangen Novisen. Där går både ettor, tvåor
och treor vilket gör att man även umgås med elever från
de andra årskurserna. För mig passar det bra att få göra
praktiska saker i skolan och inte bara sitta på vanliga
lektioner.

Vad har du lärt dig på ditt program?
– Vi jobbar i kök och servering i stort sett varje vecka och
där lär man sig nya saker varje dag. Allt från vad olika
saker heter, till att laga mat och bära många tallrikar på
en gång. För mig var just servering något jag inte kunde
innan jag började här. Vi är även ute på praktik där man
får lära sig hur det är på en vanlig arbetsplats. I framtiden
vill jag jobba i kök och då är det här den perfekta
utbildningen.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?
– Det är framförallt att jag nu får göra saker som jag
faktiskt är intresserad av i skolan. I grundskolan handlade
de flesta lektioner om att sitta ner och skriva eller jobba i
någon bok. Jag trivs även väldigt bra här; det är inte som
att komma till skolan när jag kommer hit på morgonen
utan det känns lite som att komma hem.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?
– Om du väljer restaurang- och livsmedelsprogrammet
blir det lättare att få jobb direkt efter gymnasiet än på
många andra program. Du får också en bred utbildning
inom branschen då du kan jobba i kök, servera, bli
sommelier eller liknande. säger Linus.

Följ oss

Facebook
Facebook
Facebook

Mer information

Förskola och skola i Enköpings kommun