Intervju | Nyfiken på

Tyra Wickman och Nora Karlsson, elever på barn- och fritidsprogrammet.

Hur är att vara elev på barn- och fritidsprogrammet?
– Det är väldigt annorlunda mot grundskolan och otroligt mycket roligare. Vi har till exempel många olika aktiviteter på våra lektioner vilket gör att det blir mer intressant. Det stärker även gemenskapen mellan alla elever i klassen. Jag uppskattar att undervisningen är så påhittig och varierad och att det nästan aldrig handlar om att sitta och läsa i en bok, säger Tyra.
– Jag trivs superbra! Stämningen på programmet är verkligen bra och trygg och vi känns som en familj, säger Nora.

Vad har du lärt dig på ditt program?
– Jag har lärt mig att förstå hur människor fungerar och varför de agerar som de gör i vissa situationer, säger Tyra.
– Precis, vi har fått verktyg till livet! Om jag går in på en affär där ett barn gallskriker tänker jag på hur föräldrarna kunde ha gjort för att undvika en sådan situation. Jag kommer ofta på alternativa lösningar på vardagliga problem, säger Nora.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?
– Jag vill jobba ett tag och kanske studera vidare därefter. Det finns gott om jobb i den här branschen. Eftersom jag valt till högskoleförberedande ämnen har jag dessutom ännu fler möjligheter efter gymnasiet, säger Nora.
– Efter gymnasiet är vi från barn- och fritidsprogrammet utbildad barnskötare. Jag vill börja arbeta direkt och siktar på att söka jobb på ett LSS-boende för barn och ungdomar eller på en förskola, säger Tyra.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?
– Tycker du om människor är barn- och fritidsprogrammet rätt val för dig! Det är kreativt, intressant och roligt med varierade lektioner och mycket praktik. Det är en fördel om du kan samarbeta i grupp men annars är det något du får jobba på, säger Nora.
– Här kommer du få jättebra hjälp av alla lärare. De anpassar sig efter varje enskild elevs behov och hjälper dig på det sätt just du behöver, säger Tyra.

Följ oss

Facebook
Facebook
Facebook

Mer information

Förskola och skola i Enköpings kommun