Program och ansökan

Här finns information om vilka utbildningar Westerlundska gymnasiet erbjuder och hur du ansöker.

Dina intressen, önskemål och förutsättningar styr ditt val men det kan vara bra att veta att oavsett vilket program du väljer kan det leda vidare till många olika framtida mål.

Om våra program

12 nationella program

På Westerlundska gymnasiet kan du kan välja mellan 12 nationella program, alla är treåriga. Vi har även introduktionsprogram och gymnasiesärskola. Vi erbjuder även nationella (NIU) och lokala (LIU) idrottsutbildning.

När du valt program kan du välja inriktning och programfördjupning. För dig som vill bygga på din utbildning finns goda möjligheter att läsa utökade kurser. Eftersom vi är en stor skola med ett brett programutbud kan vi erbjuda dig ett åttiotal kurser inom det individuella valet. Inom moderna språk kan du till exempel söka spanska, italienska, franska, tyska eller mandarin.

Många valmöjligheter

Vilket av våra program du än väljer kan du anpassa din utbildning med olika inriktningar och programfördjupningar. Vi har ett brett programutbud och kan dessutom erbjuda en stor mängd kurser inom individuella valet, i årskurs 2 och 3. Skolan erbjuder spanska, tyska, italienska och franska i moderna språk.

För dig som ytterligare vill bygga på din utbildning finns möjligheten att läsa utökade kurser. Alla elever har möjlighet att driva företag inom Ung företagsamhet.

Väljer du ett yrkesprogram har du minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande och du erbjuds även möjlighet att läsa in högskolebehörighet. Väljer du ett studieförberedande program har du möjlighet att läsa in maximal meritpoäng som ett komplement till den behörighet programmet redan ger.

Engagerad personal

Vi har hög kvalitet på våra utbildningar där lärare och elever arbetar tillsammans i samlade studiemiljöer. Här trivs både elever och personal. Skolans lärare är behöriga och engagerade med stor erfarenhet och kunskap inom sina ämnesområden. Med deras handledning får du möjlighet att utveckla dina kunskaper och färdigheter. Skolan har ett nära samarbete med näringslivet och de olika yrkesprogrammens branscher.

Yrkes­program

Efter utbildning på ett yrkesprogram ska du ha möjlighet att börja jobba direkt. Med några smarta kursval har du även möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet.

Våra yrkesprogram har ett nära samarbete med respektive bransch och du har minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Högskole­­förberedande program

Ett högskoleförberedande program ska förbereda dig för studier på högskola och universitet. Det förbereder dig dock inte för några yrken direkt efter gymnasieexemen.

Introduktions­­programmen

Introduktionsprogrammen ger dig som inte är behörig till ett nationellt program möjlighet till individuellt anpassad utbildning.

Idrotts­utbildning

Är du intresserad av idrott? På Westerlundska gymnasiet kan du kombinera dina gymnasiestudier med en idrottsutbildning.

Genom "Nationell idrottsutbildning" (NIU) kan du kombinera dina gymnasiestudier med en elitsatsning på fotboll.

Genom "Lokal idrottsutbildning" (LIU) kan du som är aktiv i en förening kombinera dina gymnasiestudier med handboll, ishockey (LIP) eller fotboll.

Musikutbildning - Särskild variant

Är du intresserad av musik? På Westerlundska gymnasiet kan du kombinera dina gymnasiestudier med en musikutbildning.

Från och med hösten 2023 finns möjlighet att välja särskild variant - musik på  teknik-, naturvetenskap-, samhällsvetenskaps- och ekonomiprogrammet.

Anpassad gymnasieskola

På Westerlundskas anpassade gymnasieskola erbjuds tre olika nationella program och ett individuellt program.

Ansökan

Du som ska börja på gymnasiet hösten 2024 ska göra en ansökan till gymnasieantagningen. Gymnasievalet är öppet mellan 11 januari 2024 och 14 februari 2024.

Omvalsperioden är öppen mellan 15 april och 2 maj.

Det är gymnasieantagningen i Västerås som har hand om gymnasievalet för Westerlundska gymnasiet.

Omvalsperiod

Under vårterminen 2024 öppnar omvalet i Dexter. Inloggning få du av din studie- och yrkesvägledare på din grundskola.

E-tjänster och blanketter för att ansöka