Restaurang- och livsmedels­­programmet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på exempelvis restaurang, bageri eller i butik.

Foto på elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

I Sverige serveras varje dag cirka 5,5 miljoner mål mat utanför hemmen. Det handlar till exempel om restauranger, hotell, skolor, arbetsplatser, sjukhus, tåg, passagerarfartyg eller genom catering. Varje måltid, varje rätt, har färdigställts av restaurang- och storkökspersonal på olika nivåer.

Restaurangbranschen är i ständig utveckling vilket gör att kompetent personal alltid eftersöks. Branschen spelar också en betydande roll inom turistnäringen.

En uppskattad utbildning

Westerlundskas restaurang- och livsmedelsprogram har ett mycket gott rykte ute i landet. Här får du lära dig att planera och sätta samman kost till en näringsrik och god måltid. Du får vidare lära dig handgreppen i ett professionellt kök och hur maten ska serveras för att matgästerna ska bli nöjda.

Restaurangen blir ditt klassrum

Speciellt för programmet är att nästan all undervisning, även de gymnasiegemensamma ämnena, bedrivs i anslutning till programmets egen restaurang, Novisen.

Att tänka på

  • Det är viktigt att du har intresse för matlagning och en vilja att samarbeta.
  • Eleverna gör praktik minst 15 veckor. För de som vill kan vi hjälpa till att anordna praktik utomlands.
  • Det är bra om du gillar ett högt tempo, fart och fläkt.
  • Du ska tycka om människor och vilja lära dig att ge service på bästa sätt.

Vår inriktning

På restaurang- och livsmedelsprogrammet erbjuder vi inriktningen kök och servering. Här får du kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Arbetsplatsförlagt lärande

Hos oss får du långa perioder av arbetsplatsförlagt lärande, främst i årskurs 3. Därmed ges du goda möjligheter att praktisera på annan ort i Sverige, eller till och med utomlands.

Kontakt och besök

Du kan givetsvis kontakta oss om du har några frågor om programmet. Det går också bra att besöka oss på våra informationskvällar och på öppet hus som vi anordnar varje år för elever i årskurs 9.

Elever berättar om programmet

Foto på elever.

Adrian Witkowicz och Emilia Wistedt på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Hur är det att vara elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet?

– Det är roligt eftersom jag är intresserad av matlagning och trivs med att jobba praktiskt. Vi har små klasser vilket innebär att vi pratar mycket med lärarna och varandra och får mycket stöd. Även på praktiken får man samarbeta mycket, det är jättekul, säger Adrian.

Vad har du lärt dig på ditt program?

– Jag har blivit mer social och har fått en annan förståelse för restaurangbranschen. Det ligger mycket jobb bakom allt som man inte ser. Vi får lära oss serveringsteknik och hur arbetet fungerar på en restaurang. Det är viktigt att man är social och i köket måste man kunna samarbeta för att arbetet ska flyta på, säger Emilia.

Vilken använding kommer du ha av din utbildning i framtiden?

– Vi kommer läsa entreprenörskap så det kommer jag ha stor nytta av, då jag vill starta eget företag i framtiden. säger Adrian.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?

– Det är mer ansvar nu på gymnasiet, och vi läser intressanta ämnen inom livsmedelskunskap. Det är kul att det är så praktiskt också. Jag ångrar inte en sekund att jag valde restaurang- och livsmedelsprogrammet, säger Emilia.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Om du har ett intresse för matlagning och tycker om att röra på dig är det en bra utbildning. Jag var först lite skeptisk till att gå en praktisk utbildning, men jag pratade med en yrkesvägledare som fick mig att tänka om. Det är jag jätteglad för, säger Adrian.

Novisen vid spisen

Novisen vid spisen är en restaurang som drivs av elever och lärare från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Westerlundska gymnasiet i Enköping.

Foto på mat som serveras på restaurang Novisen

Här får eleverna lära sig att planera och sätta samman kost till en näringsrik och god måltid. De får även lära sig handgrepp i ett professionellt kök och hur maten ska serveras för att gästerna ska bli nöjda.

Speciellt för programmet är att väldigt stor del av undervisningen bedrivs i anslutning till restaurang Novisen vid spisen, som är vår egen restaurang. Här undervisas eleverna i bland annat i matlagning, service och bemötande, hygien, närings- och livsmedelskunskap, barteknik, specialkoster samt mat och dryck i kombination. Elverna läser även basämnen som till exempel matematik, svenska, samhällskunskap och engelska.

Vi serverar lunch till allmänheten och har fullständiga rättigheter. Varmt välkommen som gäst i vår restaurang!

Lunchmeny vecka 11

Hos Novisen vid spisen kan du alltid välja mellan minst två olika varmrätter. Väl på plats erbjuder vi oftast fler varmrätter. Vi tillagar och serverar även frestande förrätter och läckra desserter.

Torsdag 14 mars

  • Grillad rapsgris med sparris och dragonemulsion
  • Pannbiff med rostade rotfrukter och svampsås
  • Tagliatelle med pesto, kyckling, grillade grönsaker, parmesan
  • Frasig fisk med tomat, rostad fänkål och aioli
  • Ångad lax med broccoli och vitvinssås

Kontakta oss

Boka bord

Ring oss för att boka bord. Vi tar inte emot bordsbokningar via mail.

Telefonnummer: 0171-62 53 55 eller 0171-62 50 06

Då vi inte alltid är på plats kan ni även boka genom att ringa till Andreas mobiltelefon: 073-650 74 74

Övriga frågor

Har du frågor om catering, större beställningar eller kvällsaktivitet? Ring eller maila till oss så besvarar vi dina frågor så snart som möjligt.

Telefon: 0171-62 50 06

E-post: info@novisen.se

Följ oss på Facebook

Håll utkik på vår facebooksida för spännande erbjudanden och händelser.

Hitta hit

Restaurang Novisen vid spisen ligger på Torggatan 13 i Enköping.