Skogens mat

Eleverna får uppleva en dag där vi arbetar utomhus med att skapa en god måltid av både ingredienser som vi har med oss och sådant vi kan hitta ute i naturen.

Hitta på sidan

För årskurs 2-3. Erbjuds i spetember.

Mindre grupper ansvarar för olika delar av processen att göra en måltid ute. Skogens mat är en utedag där klassen tillsammans hjälps åt att skapa förutsättningar för en riktig festmåltid ute i skogen. En dag som hjälper till att svetsa samman gruppen och ger erfarenheter och upplevelser att minnas.

Exempel på aktiviteter:

  • Samarbetslekar
  • Förbereda eldplats
  • Samla ved och ingredienser från skogens skafferi
  • Laga gryta, koka sylt, steka bröd och efterrätt

Förarbete

Skogens mat passar som en del av undervisning kring var vi får vår mat ifrån. Utedagen kan fördjupa förståelsen för att all vår mat har sitt ursprung i växter och djur. Att besöka ett jordbruk och se hur mat produceras där kan vara en bra jämförelse. Klassen kan förbereda sig genom att på olika sätt studera och lära sig saker kring ätliga växter.
Utedagen genomförs på någon trevlig plats ute i skogen där det finns möjlighet att i närheten hitta både svamp, lingon och blåbär.
Utrustning som eleverna ska ha med är mugg, tallrik (av plast), bestick, sittunderlag samt lämpliga kläder inklusive stövlar och regnkläder vid risk för regn. Betona för eleverna vikten av rätt skor på fötterna. Blöta och frusna fötter kan förstöra en hel dag. Matsäck innehållande litet mellanmål och gärna varm dryck är trevligt att ha med. Vi har alltid en fikapaus inlagd på förmiddagen.

Grytan gryt
( CA. 15 PERS.)
2 kg falukorv
1 l vatten
20 st potatisar
20 st morötter
1 st kålrot
2 st purjolökar
5 st köttbuljongtärningar
1 l ärtor
Rikligt med dill, persilja och gräslök
Ev. kryddor efter personlig smak

Gör så här:
Koka upp vattnet och lös upp buljongen i det heta vattnet. Under tiden skärs potatis, morötter, kålrot och purjolök i 2 cm stora bitar och läggs i efter hand, det måste koka i grytan. Fortsätt kokningen under lock. Skär nu också falukorven i tärningar. När grönsakerna börjar mjukna läggs återstoden i. Locket läggs på tills korven är färdig. Färdig att servera efter totalt 30-40 min.


Stompa (ca 20 bitar)
Ingredienser:
5 dl filmjölk 1.5 dl ljus sirap
2 tsk hela fänkålsfrö 2 tsk hel anis 13 dl rågsikt 2 tsk salt 2 tsk bikarbonat
Gör så här

  1. Förbered hemma genom att stöta fänkålsfrö och hel anis i en mortel.
  2. Blanda alla torra ingredienser hemma och ta med ut.
  3. Blanda filmjölk och sirap.
  4. Tillsätt vätskan och knåda samman till en deg.
  5. Dela degen i 20 bitar, platta ut dem till supertunna runda kakor och nagga ev. med en gaffel.
  6. Stek kakorna någon minut på varje sida i en inte alltför het torr murrikka,. De ska inte bli för mörka. Låt svalna. Förvara i plastpåse.

Krabbelurer ca 12 stycken
Ingredienser:
1 1/2 dl Strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk matfett till stekning

Gör så här:

  1. Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  2. Tillsätt ägget och mjölken och rör till en slät smet.
  3. Steks som plättar i en stekpanna eller på muurikkan, använd margarin.
  4. Doppas i strösocker. Ät och njut!

Utedagen

Dagen börjar med någon lek för att skapa samhörighet och som ett sätt att komma igång. Därefter delas klassen in i mindre grupper som ansvarar för olika delar av processen att göra en måltid ute. Några förbereder matlagningsplatser genom att samla ved och göra själva eldplatsen. Andra samlar skogens mat som t.ex. granskott, blåbär lingon och svamp. När samlarna kommer tillbaks hjälper alla till med att skapa dagens goda måltid. Skogens mat är en utedag där klassen tillsammans hjälps åt att skapa förutsättningar för en riktig festmåltid ute i skogen. En dag som hjälper till att svetsa samman gruppen och ger erfarenheter och
upplevelser att minnas. Det är bra om många vuxna kan delta som ledare under dagen. Ett ypperligt tillfälle för föräldrar att besöka klassen och se hur eleverna fungerar tillsammans.
Menyförslag:

  • Granskottste med honung.
  • Valfri varmrätt, men gärna en gryta med svenska rotsaker, svamp från skogen och kött.
  • Hembakat bröd gräddat på muurikka.
  • Krabelurer med egengjord blåbärs- och lingonsylt.

Vi vill gärna att dagen kopplas samman med något arbetsområde i den vanliga undervisningen.

 

Kontakt

Adress: Hornugglegränd 9
Telefon: 0171-62 62 97
E-post: mikael.bernovall@enkoping.se