Checklista - laga mat ute

Här hittar du en checklista för när du lagar mat över öppen eld.

Före matlagning

  1. Gör en eldstad: gräv bort översta lagret på marken, samla stenar och lägg runt eldplåten, hämta vatten i hinken.
  2. Såga upp meterveden i 4-5 bitar.
  3. Klyv veden till smalare bitar (stå på knä, båda händer håller i yxan, du får bara såga och hugga när en vuxen är med).
  4. Ta fram och förbered ingredienser till maten, skär upp i mindre bitar.
  5. Sätt ihop muurikkan med de tre benen, använd handskar.

Under matlagning

  1. Gör upp en eld och woka maten på muurikkan.
  2. Ta bort muurikkan från elden när maten är klar, använd handskar.
  3. Ställ plåtburken med diskvatten i elden.

Efter matlagning

  1. Diska muurikkan: töm muurikkan från matrester och ställ tillbaka på elden med lite vatten, skrapa botten ren med stekspaden, töm av vattnet och torka torrt och rent med flera tidningspapper
  2. Diska bunkar, skärbrädor, köksknivar, stekspadar: häll upp varmt diskvatten i diskbaljan, tillsätt några droppar diskmedel, diska allt och skölj och torka med hushållspapper
  3. Återställ efter eldningen: låt veden brinna ut, använd handskar och vicka ut askan i er stenring, häll på rikligt med vatten tills marken känns kall, sprid ut stenarna i naturen, lägg tillbaka mossa etc. på marken/eldplatsen
  4. Plocka upp allt skräp och släng i sopsäcken, skruva av benen på muurikkan, använd handskar, lägg tillbaka muurikkan i påsen och benen i konservburken, samla ihop gruppens utrustning.

Kontakt

Adress: Hornugglegränd 9
Telefon: 0171-62 62 97
E-post: mikael.bernovall@enkoping.se