Checklista - laga mat ute
Här hittar du en checklista för när du lagar mat över öppen eld.
Före matlagning
- Gör en eldstad: gräv bort översta lagret på marken, samla stenar och lägg runt eldplåten, hämta vatten i hinken.
- Såga upp meterveden i 4-5 bitar.
- Klyv veden till smalare bitar (stå på knä, båda händer håller i yxan, du får bara såga och hugga när en vuxen är med).
- Ta fram och förbered ingredienser till maten, skär upp i mindre bitar.
- Sätt ihop muurikkan med de tre benen, använd handskar.
Under matlagning
- Gör upp en eld och woka maten på muurikkan.
- Ta bort muurikkan från elden när maten är klar, använd handskar.
- Ställ plåtburken med diskvatten i elden.
Efter matlagning
- Diska muurikkan: töm muurikkan från matrester och ställ tillbaka på elden med lite vatten, skrapa botten ren med stekspaden, töm av vattnet och torka torrt och rent med flera tidningspapper
- Diska bunkar, skärbrädor, köksknivar, stekspadar: häll upp varmt diskvatten i diskbaljan, tillsätt några droppar diskmedel, diska allt och skölj och torka med hushållspapper
- Återställ efter eldningen: låt veden brinna ut, använd handskar och vicka ut askan i er stenring, häll på rikligt med vatten tills marken känns kall, sprid ut stenarna i naturen, lägg tillbaka mossa etc. på marken/eldplatsen
- Plocka upp allt skräp och släng i sopsäcken, skruva av benen på muurikkan, använd handskar, lägg tillbaka muurikkan i påsen och benen i konservburken, samla ihop gruppens utrustning.