Friluftslivets år 2021 

I år hoppas vi att alla ni lärare och elever i Enköping vill fira friluftlivets år tillsammans med oss! På den här sidan kommer det varje månad dyka upp nya tips på vad du kan göra ute tillsammans med din klass.


Bakgrund till vår satsning:

Naturvårdsverket och Svenskt friluftsliv har planerat och förberett ”Luften är fri – Friluftslivets År 2021”. Syftet med projektet är att få fler människor att prova friluftsliv, samt öka medvetenheten om friluftslivets och allemansrättens värde. En förhoppning är även att satsningen ska ge deltagarna ett långsiktigt intresse för friluftsliv.

Målgruppen är främst personer som är ovana att vara ute i naturen och satsningen lyfter särskilt nya svenskar, skolbarn i klass 4-6, beslutsfattare, skolpersonal och föräldrar.

Det här låter kul tänkte vi och började fila på olika idéer om hur vi kunde fira det här tillsammans med alla elever och lärare i Enköping. Så vi är mycket glada att du har hittat hit och hoppas att det här årshjulet med övningar som du hittar här till vänster ska ge dig inspiration för egna utepass.

Naturskolor i Uppland

Årshjulet med uteövningar har vi skapat tillsammans med våra kollegor på övriga naturskolor i Uppland. Ett roligt och givande samarbete som vi hoppas att ni alla kommer att uppskatta. Varje månad kommer förutom övningar att bjuda på ett recept att laga ute.

Start tips!

Under fliken starttips finns vårt bästa tips för att lära in ute. Där hittar ni också övningar som passar hela året och är lätta att anpassa efter sina egna behov. De går lätt att ändra lite i övningarna och att återanvända dom många gånger. Så om du inte faller för någon av månadens övningar kan du välja bland åretruntövningarna.

Ambasadörsklasser

Varmt välkomna alla ambasadörsklasser! Om ni är anmälda som ambasadörsklass har ni nu kommit till det utlovade årshjulet.

I inbjudan enades vi om att:

  • Som ambasadörsklass kommer man att få tillgång till ett årshjul av aktiviteter man kan göra ute med sin klass.
  • Som ambasadörsklass lovar ni att genomföra minst en aktivitet ute i månaden under hela 2021. Ni väljer om ni vill göra en aktivitet från årshjulet eller en egen aktivitet.
  • Som ambasadörsklass får ni också en egen utedag tillsammans med oss från naturskolan.

Tider för er utedag tillsammans med ENabygdens naturskoleverksamhet kommer att skickas ut i slutet av februari. Dagen kommer att ligga någon gång mellan april och oktober.

Inte ambasadörsklass

Varmt välkommen till vårt årshjul med inspiration till mer utomhuspedagogik. Vi hoppas att du vill gå ut med din klass och du får givetvis använda vårt material i din undervisning.