Hemtjänst

Du som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp för att kunna bo kvar hemma kan ansöka om hemtjänst.

Hemtjänsten är individuellt utformad och ska hjälpa dig att känna dig trygg hemma och behålla din livs­kvalitet. Du ansöker hos en bistånds­handläggare som gör en utredning för att se vilka behov du har. Du kan få hemtjänst dygnet runt. Hemtjänsten ska vara av god kvalitet och respektera ditt själv­bestämmande. Den ska också vara ett meningsfullt stöd i det dagliga livet.

Du som har ett biståndsbeslut på att du har rätt till hemtjänst har möjlighet att välja vem som ska utföra insatserna: en kommunal eller en privat utförare.

Vanliga frågor

Vad kan jag få hjälp med av hemtjänsten?

Du kan få hjälp med serviceinsatser, till exempel skötsel av bostaden, hjälp med inköp och ärenden och hjälp att laga mat. Du kan få hjälp med personlig omvårdnad som ska tillgodose behov som stöd vid måltider, hjälp att äta och dricka, hjälp med personlig hygien, tryggheten att ha någon som tittar till dig och med social samvaro.

Vad händer om jag inte väljer utförare?

​Du måste inte välja. Dina insatser kommer då att utföras av kommunen eller en privat utförare enligt ett rullande schema.

Kan jag få hem matlåda?

​Du kan ansöka hos biståndshandläggare om att få hem matlåda. Du betalar per portion plus 15 minuters hemtjänstinsats för leveransen.

Var söker jag bostadstillägg?

​Bostadstillägg kan alla söka oavsett om du hyr eller äger din bostad. Om du är upp till 65 år ansöker du hos Försäkringskassan. Om du är över 65 år ansöker du hos Pensionsmyndigheten.

Kan jag ordna hemhjälp utan att kontakta kommunen?

Om du behöver hjälp med enbart städning kan du kontakta ett privat städbolag och betala dem för att städa. Du kan även beställa matlådor och få mat hemkörd genom ett flertal privata firmor. Förslag på firmor i Enköping kan du hitta genom att söka på nätet.

Kan jag få hjälp att lösa mitt bekymmer som påverkar andra?

Ja, kommunens nätverkslag kan hjälpa dig att kalla till ett nätverksmöte. Om du har bekymmer kan flera personer i din närhet bli inblandade och berörda på olika sätt.

Om Nätverkslaget och hur du kontaktar oss

Kan jag hjälpa närstående som inte själva kan söka hjälp?

​Sedan 2017 gäller anhörigbehörighet. Det innebär att du som anhörig kan företräda en familjemedlem. Du kan till exempel ansöka om bidrag, betala räkningar eller kontakta en biståndshandläggare för att ansöka om hjälp och stöd för din närstående.

Anhörigbehörighet

Fördjupning

Kontakt

Hittar du inte svaret på din fråga?