Sök hjälp snabbt vid ekonomiska problem

Publicerad 2020-06-22

Under coronapandemin med arbetslöshet och permitteringar kan många få problem med ekonomin.

Annika Ström, kommunens budget- o skuldrådgivare, uppmanar att söka hjälp i tid. Kommunen erbjuder kostnadsfri rådgivning.

Antalet ansökningar om skuldsanering har ökat med över 40 procent hittills i år, jämfört med samma period i fjol, enligt nya siffror från Kronofogden. En skuldsanering är till för de som inte kan betala sina skulder på egen hand.

Kronofogdens nya digitala tjänst får speciellt många yngre att ansöka om skuldsanering. Men ofta uppfyller de yngre personerna inte kraven för att få en skuldsanering. De kan istället vända sig till kommunens budget- och skuldrådgivare.

Sök hjälp i tid

Annika Ström, kommunens budget- och skuldrådgivare, oroar sig för att det kan komma en anstormning av personer med ekonomiska bekymmer i höst. Hon vill uppmana alla att ta kontakt för att få hjälp så fort som möjligt.

– Små problem med ekonomin kan snabbt bli stora. Särskilt kan ekonomiska problem när man är ung kan få konsekvenser för den framtid man vill planera, säger Annika Ström.

Råd och stöd

Men det finns hjälp att få. Kommunens skuldrådgivning erbjuder kostnadsfri rådgivning och har tystnadsplikt. Här kan man få hjälp att göra en plan för inkomster och utgifter och få kontroll över skulder.

– Det är viktigt att ha kunskap om sin ekonomi för att undvika problem. Sök hjälp snabbt så att inte problemen växer och blir större, säger Annika Ström.

Kontakta kommunens budget- och skuldrådgivning

Annikas råd till unga:

• Ta inte nya lån eller krediter för att betala gamla.
  • Starta ett sparande när du är ung. En liten summa nu blir mycket pengar på sikt.
  • Tänk efter innan du köper något om du verkligen behöver det och om du har råd.

Annika Ström, budget- o skuldrådgivare i Enköpings kommun.