Kommunen satsar ännu mer på maten till barn och äldre

Vi höjer kraven i kommande upphandlingar av livsmedel.

Kommunen har tagit fram nya riktlinjer som ska gälla när vi upphandlar livsmedel. De nya riktlinjerna följer Upphandlingsmyndighetens baskrav, som till exempel inte tillåter att uppfödaren ger friska djur antibiotika eller att djuren slaktas utan bedövning.

Kommunen kommer utöver det bland annat sträva efter att:

• öka andelen närproducerade livsmedel
  • minska klimatpåverkan genom att köpa livsmedel som det är säsong för
  • lägga 25 procent av kostnaderna för livsmedel på ekologiska varor
  • köpa 75 procent av fisken från certifierat hållbart fiske
  • köpa livsmedel med palmolja som är certifierad och därmed ansvarsfullt producerad.

Socialt ansvarsfull produktion

I de nya riktlinjerna strävar kommunen också efter att bananer, kaffe, te och choklad ska vara producerat på ett social ansvarsfullt sätt. Det innebär att odlarna till exempel är garanterade en minimilön och att de ska ha bra arbetsvillkor där de inte riskerar sin säkerhet eller hälsa.

– Det är viktigt att vi som kommun och stor uppköpare tar ansvar för att även de som producerar våra varor i andra länder får bättre villkor, säger kommunstyrelsens ordförande Helena Proos (S).

6 500 mål mat om dagen

– Vårt mål är att servera goda och näringsriktiga måltider, säger Helena Proos.

– Vi arbetar också för att gammal som ung ska uppleva matstunden som något positivt. Måltiden är en viktig del av att få hela människan att må bra.

Kommunen lagar ungefär 6 500 mål mat om dagen till de kommunala skolorna, förskolorna och omsorgsboendena. Vi räknar med att satsningen på maten kommer att öka kostnaden per portion från 7,90 kronor till 9,25 kronor. Den senaste statistik vi har att jämföra med är från 2014. Då var den genomsnittliga kostnaden i landet 9,98 kronor per portion.

Har du frågor om kommunens måltider eller om de nya riktlinjerna för upphandling av livsmedel?

Kontakta Petra Björklund, biträdande kostchef
E-post: petra.bjorklund@enkoping.se