Vård- och omsorgsnämnden ansvarar för vård och omsorg till kommunens invånare som har laglig rätt till det.
Vård- och omsorgsnämnden ansvarar för insatser till de kommuninvånare som har behov av vård och omsorg utifrån det ansvar som kommunen har enligt vissa lagar:
Vård- och omsorgsnämnden är anställningsmyndighet och har ansvar för personal inom nämndens verksamhetsområde med undantag för förvaltningschef som anställs av kommunstyrelsen.
Vård- och omsorgsnämnden är personuppgiftsansvarig utifrån bestämmelserna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kompletterande lagstiftning för de register och andra behandlingar av personuppgifter som sker i vård- och omsorgsnämndens verksamhet.
Vi arbetar i ett regionalt språkstödsprojekt, KIVO-C, som pågår till 30 november 2019. Vi har utbildat 66 personer till språkstödjare (tidiagre kallade inkluderingshandledare) som finns på våra arbetsplatser. Fem språkombud håller ihop arbetet.
Ansökan om att förnya certifieringen är klar. Därmed kan vi fortsätta delta i vård- och omsorgcollege, en plattform för samverkan mellan arbetsgivare, fackförbund och utbildare inom vård- och omsorgssektorn.
Vi har under 2018 gjort en stor satsning på dokumentation inom hälso- och sjukvård. Journalsystemet har förbättrats och dokumentationen i patientjournalerna utvecklats. Samtlig legitimerad personal har lagt ner ett stort arbete på att starta nya patientjournaler för varje person som har en hälso- och sjukvårdsinsats, det rör sig om cirka 1 100 journaler. Kommunen kommer under 2019 lämna in uppgifter till Socialstyrelsens register om vilka åtgärder patienter i den kommunala hälso- och sjukvården fått varje månad.
Enköpingsmodellen bygger upp en lärande organisation där utvecklingen ständigt går framåt. Ett av de viktigaste områdena inom modellen är Kravmärkt yrkesroll. Det är en metod för att förtydliga omvårdnadsyrket utifrån ett antal yrkeskrav. Metoden har varit framgångsrik och kommer därför att användas inom fler yrkesgrupper, nu närmast av förvaltningens sjuksköterskor. Den kommunala sjuksköterskans yrkesroll är specifik och behöver uppmärksammas. Därför har en vägledning för introduktion och lärande tagits fram under 2018 och arbetet startar under 2019.
Tillsammans med socialförvaltningen ska vi starta ett samsjuklighetsboende i Örsundsbro under 2020. Samsjuklighetsboendet är för människor med dubbeldiagnoser som beroende eller missbruk i kombination med psykisk ohälsa. Boendeformen och behandlingen är frivillig. Målet är att anpassa boendet och behandlingen utifrån varje enskild persons behov.
Inom nämndens verksamhetsområde pågår ett flerårigt projekt med målet att införa heltid som norm. Vård- och omsorgsförvaltningen fortsätter arbetet med att förbereda verksamheterna för att fullt ut kunna gå i mål med ”heltid som norm” år 2020.
Vård- och omsorgsnämnden har effektmål inom tre områden: kund och kvalitet, medarbetare och ekonomi.
Viktiga delar att styra verksamheten efter är hög nöjdhet kring delaktighet, trygghet och bemötande.
De senaste årens mätningar visar hög grad av nöjdhet med de insatser förvaltningen ger både i särskilt boende och i det egna hemmet. Det visar såväl förvaltningens egen enkät som Socialstyrelsens stora enkät "Vad tycker de äldre om äldreomsorgen" där Enköping genomgående har ett högre nöjdhetsresultat än både länet och riket.
Nämnden ser fortsättningsvis att hög nöjdhet kring delaktighet, trygghet och bemötande är viktiga delar att styra verksamheten efter.
Vi planerar, genomför, utvärderar och förbättrar kvaliteten ett systematiskt kvalitetsarbete.
För att säkra kvaliteten inom Enköpings vård- och omsorgsverksamheter bedrivs ett systematiskt kvalitetsarbete där vi planerar, genomför, utvärderar och förbättrar kvaliteten i enlighet med:
Vård- och omsorgsförvaltningen har flera metoder för att förbättra och utveckla verksamhetens resultat genom ständiga förbättringar. Metoderna, riktlinjerna och verktygen finns samlade i det av nämnden fastställda kvalitetsledningssystemet.
Nämnden antar varje år en särskild plan för genomförandet av intern kontroll. Den interna kontrollen ska resultera i förslag till förbättringar. Syftet är att stärka styrningen och att vidareutveckla de interna kontrollprocesserna. Det sker en kontinuerlig kvalitetssäkring av verksamhetens rutiner och processer. Samtliga anställda är skyldiga att följa gällande regler och anvisningar för intern kontroll.
Tillsyns- och uppföljningsarbetet utifrån socialtjänsten och hälso- och sjukvården ligger på tre plan och gäller såväl egen regi som privata utförare:
Återrapportering av ovanstående uppföljningar sker kontinuerligt till vård- och omsorgsnämnden.