Gifta sig

Ett alternativ till kyrklig vigsel är att du och din partner gifter er borgerligt via kommunen. Det är rättsligt bindande utan religiösa inslag, och ett alternativ om ni har olika religioner eller inte är troende.

Ett borgerligt bröllop behöver inte begränsa festligheterna eller på något sätt göra att ni avstår fina traditioner. Ni kan utforma er vigsel precis som ni önskar.

Ni kan växla ringar eller inte, klä er vardagligt eller festfint. Brudbukett tar ni med om ni vill. Det går också bra att bjuda in vänner och bekanta till ceremonin. Om ni är intresserad av att boka festlokal eller mat till din vigsel så kan du läsa mer under relaterat.

Förutom den rent juridiska delen av vigselceremonin kan ni engagera personer som exempelvis kan hålla tal eller framföra musikstycken och solosång. Gå igenom med er vigselförrättare hur ni vill ha vigseln utformad. Vigselakten tar cirka två minuter. Efter vigseln får ni ett vigselbevis.

Vanliga frågor

Kostar det att gifta sig borgerligt?

Nej, borgerlig vigsel är avgiftsfri.

Hur ansöker jag om hindersprövning?

Du ansöker om hindersprövning på Skatteverket. Efter ansökan får ni "Intyg hinderprövning" och "Intyg vigsel". Intygen är giltiga i fyra månader. Telefonnummret till Skattemyndigheten är 0771-567 567. Det går även att hämta blanketten på Skattemyndighetens webbplats.  

Skicka eller lämna sedan intygen tillsammans med den ifyllda blanketten "Vigselanmälan" senaste 14 dagar före vigseln till: Medarbetarservice, Enköpings kommun, 745 80 Enköping.

Behöver jag ha vittnen vid vigseln?

Ja, du behöver ha två vittnen som är över 18 år vid vigseln. Vittnena kan vara släkt eller vänner. Namn och adress på dessa lämnas till Medarbetarservice samtidigt som "Intyg hinderprövning" och "Intyg vigsel". Har ni inga egna vittnen kan kommunens tjänstemän ställa upp som vittnen om vigseln sker på plats i Annexet på Kungsgatan 39 under ordinarie arbetstid. Tänk bara på att det inte är lika lätt att få tillgång till kommunala vittnen under sommarmånaderna. Glöm heller inte att ta med legitimation.

Fördjupning