Nya Hälsans stig invigd

Publicerad 2017-12-01

Idag invigde vi Enköpings kommuns nya Hälsans stig. Kommunstyrelsens vice ordförande Anders Wikman (NE) höll invigningstal och sen gick ett gäng tillsammans den nya slingan.

Det var mycket folk som hade samlats för att premiärvandra nya Hälsans stig.

– Roligt att det blir ännu lättare att ta sig ut, sa en glad pensionär som hade kommit till invigningen.

Nya Hälsans stig startar på Stora torget, går upp via Drottninggatan, mot Fanna och Bergvreten. Stigen går sen ner mot vattenparken och in till stan igen.

– Vårt mål med stigen är att locka ut fler människor att röra på sig och att utforska Enköping. Det är viktigt att stigen passerar där många människor rör sig i vardagen, säger Mona Bergius, stadsträdgårdsmästare.

En stig som knyter ihop Enköping

Precis som den gamla västra stigen så går den nya östra stigen genom centrala Enköping och knyter ihop staden. Den nya stigen passerar bland annat parker förskolor, skolor, handelsstråk och resecentrum.

– Det blir enkelt för invånarna att hitta en trevlig promenadväg, då stigen går längs stadens parker och grönområden, säger Mona Bergius, stadsträdgårdsmästare.

En ordentlig promenad – året runt

Stigen är sex kilometer lång men med några genvägar vid de brantaste partierna går det att korta ner promenaden litegrann. För de träningssugna så kan man stanna till vid utegymmet vid Vitiriskagatan. Vill man gå riktigt långt kan man gå både östra och västra stigen, då båda slingorna startar och slutar vid Stora torget. Stigen är belyst och snöröjs under vintern.

Inte bara i vår kommun

Enköping har nu två Hälsans stig och det finns många fler i Sverige. Det finns ungefär 130 stigar runt om i Sverige och det är Riksförbundet HjärtLung som samarbetar med kommuner för att skapa förutsättningar för ett friskare Sverige.

Allting började i Irland och den irländska hjärtfonden år 1995. Då skapades den första Hälsans stig, Slí na Sláinte. Tanken var att främja motion i alla åldrar och att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Slí na Sláinte är iriska och betyder "Stigen till hälsan".

Östra Hälsans stig.

Västra Hälsans stig.