Natur­områden

Naturen ger dig möjligheter att leva ett friluftsliv oavsett om du vill motionera eller gå på upptäcktsfärder.

För dig som vill ut i naturen finns flera fina skogs- och naturområden. Du kan springa på en motionsslinga, bada, leka eller bara ströva runt i naturen.

Tack vare allemansrätten har du stora möjligheter att röra dig i naturen. Den ger dig möjligheter, men innebär också att du måste ta hänsyn till växter, djur och markägare. I Enköping finns det fina naturområden både nära centrum och utanför tätorterna. På Turistkartan kan du se ett urval av naturområden i kommunen.

Vanliga frågor

Vad är ett naturområde?

I ett naturområde kan du vara nära naturen. Det kan vara ett skogsområde eller ett område för friluftsliv. En del områden har markerade leder, andra kan ha grillplatser eller annat som gör det lätt för dig att uppleva naturen. På kartan har vi valt ut några naturområden som passar särskilt bra för ett besök. 

Vad finns det för naturområden nära centrum?

Söder om centrum finns Gröngarnsåsen och Dyarna med motionsspår, beteshagar och fågeltorn. Vid Gånstagården finns ett motionsspår som går genom Brännskogen. Här börjar också en slinga av vandringsleden Upplandsleden. Vid Fagerskogen finns elljusspår i en vacker skogsmiljö. Vid Bredsand och Mälaren ligger naturreservatet Fageruddsåsen med vacker skog och stigar.

Finns det något område som är särskilt roligt för barn?

Det viktigaste är kanske att göra besöket i naturen roligt. Kikare och håv kan vara bra att ha med. Att titta i en blombok eller fågelbok under utflykten kan också vara intressant. I Vattenparken vid Korsängen finns både intressanta fåglar och vattendjur.

Fördjupning