Konsthallar och offentlig konst

I en konsthall visas utställningar för att få fler att bli intresserade av konst. Kommunens offentliga konst är till för alla och är ett naturligt inslag i människors miljö.

I Enköpings kommun finns en konsthall med konst från vår tid. Konsthallen drivs av Enköpings konstförening och ligger i Tingshuset på Tullgatan 18. Konstföreningen arrangerar även föreläsningar, möten med konstnärerna som ställer ut, studieresor och studieverksamhet.

Det finns också ett konstfönster i Enköping där konst och kultur i olika format visas. Konstfönstret ligger i anslutning till biblioteket på Ågatan 29. Konstfönstret är öppet dygnet runt. 

I Enköpings kommun finns många olika konstverk. Du kan se och uppleva konstverken i parker, offentliga byggnader och kommunens verksamheter. 

Vanliga frågor

​För att se vilka konstutställningar som finns i Enköping kan du besöka evenemangskalendern, kommunens program Uppevelser eller Enköpings konstförenings webbplats.

Besök evenemangskalendern på Upplev Enköpings webbplats
Se alla upplevelser på Upplev Enköpings webbplats
Besök Enköpings konstförenings webbplats

Konstsamlingen består av cirka 1 400 konstverk och innehåller en variation av både stilar och tekniker. Konsten i samlingen visas i kommunens olika verksamheter. De verk som inte är utplacerade förvaras i Enköpings museums föremålsarkiv.

​Du hittar den offentliga konsten på kartan över konstverk i kommunen.

Kartan över offentlig konst i Enköping

I Enköpings kommun avsätts en procent av byggkostnaden till konstnärlig gestaltning när kommunen bygger nytt, bygger till eller bygger om. Det kallas för enprocentsregeln och infördes i maj 2001. Tack vare den får konsten en genomtänkt och självklar plats i offentligheten. Konstnärer skapar konst som är gjord just för den specifika byggnaden eller arbetsplatsen. Konsten ger platsen en identitet och gör att miljön blir unik. Enprocentsregeln bidrar till att konst är ett naturligt inslag i människors närmiljö. Den offentliga konsten har alla tillgång till och den är en del av vårt demokratiska samhälle. Konst har stor betydelse för människors välbefinnande. Den kan beröra, stimulera, roa, oroa, inspirera eller locka till eftertanke. 

Fördjupning

Mer om konsthallar och offentlig konst på externa webbplatser

Kontakt

Hittar du inte svaret på din fråga?