Här har vi samlat information om farligt avfal och hur du hanterar det.
Farligt avfall har egenskaper som gör att det betraktas som farligt. Det kan till exempel vara frätande, giftigt, cancerframkallande, smittförande, explosivt eller brandfarligt. I avfallsförordningen framgår det vad som är farligt avfall.
Läs avfallsförordningen, bilaga 4 (2011:927) på riksdagens webbplats
Farligt avfall ska tas om hand och sorteras så att risker för människors hälsa och miljön förebyggs. Några av de viktigaste kraven vid hantering av farligt avfall i en verksamhet är:
Som företagare är du skyldig att leva upp till de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken om kretslopps- och hushållningsprincipen. Det innebär att du ska källsortera verksamhetens avfall för att underlätta återanvändning och återvinning av avfallsmaterialet i nästa steg. För vissa sorters avfall ansvarar producenterna för insamling och återvinning, till exempel förpackningar och tidningar.
Vi rekommenderar att du tecknar avtal med en avfallsentreprenör som kan hämta det sorterade avfallet.
För mindre företag med små mängder avfall kan det vara svårt att hitta en bra källsorteringslösning. Därför finns det ett så kallat återbrukskort i Enköpings kommun.
Kontakta VafabMiljös kundservice på deras webbplats för frågor om återbrukskort
Alla butiker som säljer elutrustning är skyldig att gratis ta emot uttjänt elutrustning när konsumenten köper en ny produkt av samma typ eller med samma funktion (principen en mot en). Kraven på butiksinsamling gäller inte lösa batterier, utan endast elutrustning och batterier som är inbyggda i elutrustning.
För butiker med en försäljningsyta för konsumentelutrustning över 400 kvadratmeter ska, förutom principen en mot en enligt som nämns ovan, även gratis ta emot konsumentelavfall av mindre storlek även om konsumenten inte köper något. Dit räknas elavfall som inte på någon ledd överskrider 25 centimeter. Exempel på elavfall som får lämnas är mobiler, batteridrivna leksaker, mindre köksredskap som elvispar och vattenkokare. Den som säljer eller elutrustning ska informera konsumenten om att elavfall får lämnas i butiken.
Butiker omfattas inte av anmälnings- eller tillståndsplikt för mellanlagring av elektroniska produkter om mängden elavfall inte vid något tillfälle överstiger 1 ton. Mängder 1– 50 ton omfattas av anmälningsplikt. Mängder över 50 ton omfattas av tillståndsplikt.
Avfallsförordningen reglerar frågor som när det behövs tillstånd för att transportera avfall. När ska en transport anmälas? Anmälan respektive tillståndsansökan ska göras hos länsstyrelsen i det län där din verksamhet har sitt säte eller där du bedriver den huvudsakliga delen av verksamheten.