Tips och råd om katter och kajor

Vad är viktigt att tänka på när det handlar om katter? Vad kan du göra för att minska antalet kajor i din närhet?

Hitta på sidan

Katter

Om du blir störd av katter – prata med kattägaren. Och du som har katt – visa respekt för dina medmänniskor. Gör vad du kan för att undvika att din katt stör omgivningen. Kattägare och icke kattägare ska kunna trivas tillsammans. Katter är en källa till glädje, men ställer också höga krav på ägarna.

Så här håller du katter borta

Det finns flera metoder du kan använda för att hålla katter borta från ditt hem och din tomt. Nedan följer några enkla tips

Urinmarkering
För att minska urinmarkering från katter finns ett specialmedel hos veterinärer. Detta medel ska göra att katten markerar med sina körtlar på kinderna och tassarna istället. På så sätt slipper du lukten.

Det finns för övrigt en mängd preparat på marknaden som sägs hålla katter borta. De flesta katter ogillar även doften av citron. Du kan göra en egen blandning av citrondoft genom att blanda alla tabletterna från en tub C-vitaminbrus i cirka 10 liter vatten. Spruta sedan blandningen där du inte vill att katter ska vara. Tänk på att textilier kan bli blekta av lösningen.

Sandlåda och trädgårdsland
Sätt ett lock på barnens sandlåda för att förhindra att katter använder den som toalett. För att skydda trädgårdslandet kan du lägga över en fiberduk. Fiberduken skyddar även mot skadeinsekter.

Inomhus
Du kan sätta nät innanför dörrar och fönster som du vill hålla öppna, för att hålla ovälkomna katter utanför.

Mata inte katter utomhus och skaffa inte sommarkatt

Ge varken din egen katt eller en förvildad tamkatt mat utomhus. Risken finns att matrester drar till sig även andra djur som råttor och fåglar. Kom också ihåg att om du börjar mata en förvildad katt regelbundet betraktas du som ägare till katten. Detta innebär att du ska ta allt ansvar för katten, exempelvis att betala för kastrering, vaccinationer och id-märkning. Du ska också betala för mat och ge katten ett hem att bo i.

En katt är beroende av dig året runt och kattens livslängd är 10 till 20 år. Katter som överges går en plågsam död tillmötes. De svälter eller fryser ihjäl under vintern. Risken är också stor att de drabbas av sjukdom eller dör av trafikskador. I djurskyddslagen står det att du har ett strikt ägaransvar som kattägare. Det betyder att du är skyldig att se till att din katt behandlas väl och skyddas mot lidande.

Kajor

Blir du störd av kajor? Trots att kajor inte utgör någon risk för människors hälsa är det många som uppfattar dem som ohygieniska. Kajorna är duktiga på att sprida omkring sopor och orsaka nedsmutsning.

SKL:s broschyr Kajor – en kunskapsöversiktPDF (pdf, 917 kB)

Vad kan du göra själv?

Ofta är det vår livsstil som gynnar kajorna och det finns saker vi kan tänka på för att undvika det. Här finns också tips på åtgärder som kan skrämma bort kajor.

Sluta slänga mat och skräpa ned
Antalet kajor skulle minska om vi slutade att slänga mat och skräpa ned.

Täck över spill från foderautomat för små fåglar
Många tycker om att vintermata små fåglar. Spillet på marken under foderautomaten lockar till sig större fåglar. Att lägga ett hönsnät under foderautomaten gör att stora fåglar inte kommer åt spillet.

Täck över skorsten och andra ställen på hus
Det är bra att täcka över skorstenen och andra ställen på hus som kajorna gärna använder som häckningsplatser.

Ögonattrapper
Gör en ögonattrapp genom att klippa ut en cirkelrund platta med en diameter på cirka en decimeter. Tänk på att materialet ska kunna stå emot väder och vind. Måla skivan på båda sidor med en svart pupill och en gul eller orange iris. Om du sätter upp attrapperna i par, liknar de ett rovdjur. Prova att sätta upp attrapperna vid till exempel bärbuskar.

Skrämselballonger
Använd färgglada ballonger som du målar ögon på. De liknar rovfåglar och kan vara avskräckande.

Rovfågelssiluetter och uvbulvaner
Du kan göra en rovfågelssiluett genom att skära ut en siluett i naturlig storlek och måla den svart. Häng upp den på en lina i trädgården. Tänk på att använda en balansvikt så att siluetten håller sig rättvänd när det blåser. Det finns också färdiga uvbulvaner att köpa.