Tänder du brasan på rätt sätt?

Publicerad

När du eldar med ved är det viktigt att du gör det på ett sätt som gynnar miljön, hälsan och plånboken. Se Naturvårdsverkets film om hur du gör det.

När kylan kommer vill vi gärna tända en brasa i kaminen, öppna spisen eller kakelugnen. Brasan sprider värme, bidrar till mysfaktorn och förhoppningsvis också minskade uppvärmnings­kostnader. Men tänk på att vedeldning också kan sprida hälsofarliga luft­föroreningar om du inte gör det på rätt sätt.

Naturvårdsverket har gjort informationsfilmen ”Tänd i toppen” som visar hur du tänder en brasa på bästa sätt. Se filmen på vår webbsida om eldning inomhus.

Elda inomhus

Vedeldning – ett vanligt klagomål

Vi får ofta klagomål från invånare om att grannar eldar på fel sätt och vid fel väderlek. Att elda fel skapar störande röklukt som kan orsaka andningssvårigheter. Du får inte elda avfall som till exempel mjölk­förpackningar eller plast. Det är förbjudet att elda impregnerat eller målat virke, spån- eller plywood­plattor. Det skapar föroreningar.

Vill du installera en eldstad?

Om du vill installera en eldstad eller ändra på en befintlig behöver du göra en bygganmälan till kommunen. Det gäller även för skorstenen och rökkanalen.

Anmäl ett byggprojekt

Har du frågor?

Om du har frågor om vedeldning eller hur du gör när du ska installera en eldstad kan du kontakta kommunens kontaktcenter.

Telefonnummer: 0171-62 50 00
E-post: kommunen@enkoping.se

Braskamin

Foto: Jessica Lindegren