Koka dricksvattnet innan du dricker det

Publicerad

Vattenprover visar att det finns bakterier i vattnet i vissa delar av Enköping, Grillby, Säva, Hjälsta och Örsundsbro.

Uppdaterad 2017-09-01

Örsundsbro, Säva och Hjälsta behöver inte längre koka sitt vatten.

Läs mer här: Nu är vattnet tjänligt i Örsundsbro, Säva och Hjälsta.

Uppdaterad 2017-08-30 klockan 13:29

Fortsätt att koka vattnet till den 6 september.

Läs mer här: Fortsätt koka vattnet till den 6 september

Uppdaterad 2017-08-28 klockan 12:35

Ett meddelande om att faran är över kommer att gå ut i radio och via sms men kokningsrekommendationen kvarstår. Vi har ringat in källan och hittat koliforma bakterier i en av brunnarna i vattentäkten i Vånsjöbro.

Läs mer här: Källan är hittad men fortsätt att koka vattnet

 

Vanliga frågor och svar om vattnet

Nyhet om alla vanliga frågor och svar

De områden som är påverkade av kokningsrekommendation i Enköping ligger i den så kallade högzonen, se karta som visar zonerna. Det berör bostadsområdena:

  • Romberga
  • Lillsidan
  • Delar av Galgvreten
  • Delar av S:t Ilian
  • Myranområdet
  • Herrgården
  • Stenvreten
  • Fanna
  • Åkersberg
  • Bergvreten
  • Husberg
  • Gånsta

Gäller även

  • Grillby
  • Säva
  • Hjälsta
  • Örsundsbro

Observera att om du har ditt vatten påkopplat till en ledning som förser ett drabbat område behöver du också koka vattnet.

Du som är i lågzon (innanför linjen) behöver inte koka vattnet.

Vattnet är ofarligt att duscha i och tvätta sig med.

Många av er frågar om kommunala och privata förskolor och skolor samt omvårdnadsboenden är informerade. Vi har informerat dem och fortsätter informera dem så fort vi fått bekräftad information. 

Vi arbetar med att lokalisera problemet. Informationen kommer att uppdateras här på enkoping.se och på vår Facebook-sida.

Se även vanliga frågor och svar

Se på karta

Karta som visar zonerna i:

Enköping

Grillby

Hjälsta

Säva

Örsundsbro

Egen brunn

Du som har egen brunn berörs inte av detta.

Du kan bli dålig i magen

Det är bakterien koliforma bakterier som har hittats i vattnet. Den kan få en att bli dålig i magen. Hur man reagerar på bakterien är individuellt. Om du är känslig, mår dåligt och har frågor kan du besöka en vårdcentral eller ringa 1177 vårdguiden.

Koka vattnet ordentligt

Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning. Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas. Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Det räcker att koka vattnet enligt livsmedelsverkets rekommendationer som finns på deras webbplats. Där finns information på flera språk.

Livsmedelsverkets webbplats

Kokt dricksvatten ska användas till att:

  • blanda saft eller andra drycker med vatten
  • brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar
  • göra is
  • skölja frukt och grönsaker som inte kokas
  • borsta tänderna.

Okokt dricksvatten kan användas till att:

  • tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta
  • tvätta händer och ansikte
  • duscha, men se till att små barn inte sväljer vatten. Observera att barn inte ska leka i vattenspridare, barnbassänger eller liknande när kokningsrekommendationer gäller för dricksvattnet.
  • diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet
  • diska för hand, låt disken torka innan den används
  • tvätta kläder
  • städa och rengöra ytor
  • vattna blommor
  • spola toaletten.