Frågor och svar om vattensituationen

Publicerad

Ni är många som förstås är oroliga och ställer frågor om vattensituationen just nu. Vi har fått in många hundra kommentarer, och därför sammanställer vi nu de vanligaste frågorna med svar i ett och samma inlägg.

Uppdaterad 28 augusti klockan 12:44

Vanliga frågor och svar

Var kommer bakterierna ifrån?

Vi har ringat in källan och hittat koliforma bakterier i en av brunnarna i vattentäkten i Vånsjöbro. Vi har stängt av brunnen, och de andra brunnarna i Vånsjöbro är fria från bakterier.

Ska jag fortsätta att koka vattnet?

Ja. Vi kommer att rengöra brunnen och vattentornet och därefter tar vi nya vattenprover som ska analyseras. Efter tre dygn får vi provsvaren. Det innebär att vi inte kan häva kokningsrekommendationen än.

Innehåller vattnet E.coli?

Nej, vattnet innehåller bara en mer skonsam form av koliforma bakterier. Provsvar från fredagen den 25 agusti visar att vattnet inte innehåller bakterien E.coli.

Vilka halter av koliforma bakterier innehåller vattnet?

Vattnet innehåller mycket låga halter av koliforma bakterier. Det är 18 stycken bakterier per 100 ml (1 dl) vatten. Gränsvärdet ligger på 10 stycken, och det är för att vi som vattenleverantör har höga krav på vårt vatten.

Du som har egen brunn får ha upp till 50 stycken bakterier per 100 ml vatten.

Du borde inte känna av några symptom om du dricker vattnet, utan vi rekommenderar kokning för att skydda de som har ett mycket nedsatt immunförsvar och spädbarn som ännu inte utvecklat sin tarmflora. Men om du känner symptom kan du ringa Vårdguiden på 1177.

När kommer vattnet vara drickbart?

Vi får nya provsvar på måndag den 28 augusti som avgör om vattnet fortfarande behöver kokas. Om provsvaren fortsätter visa koliforma bakterier behöver vattnet fortsätta kokas. Då kommer vi att ta ett nytt prov som vi får svar på fredag den 1 september.

Kan jag hämta vatten någonstans?

Du kan hämta vatten på två ställen i Enköpings stad. Vid kommunförrådet Styrmannen på Ågatan 2A samt på Gånstagården. Du hittar Gånstagården längs Boglösavägen i närheten av korsningen av JP Johanssons gata.

Du med kommunalt vatten och som måste följa kokningsrekommendationen kan hämta vatten här. Du behöver ta med egna kärl till vattnet. Ta bara så mycket som du behöver. Kranarna är obemannade och öppna dygnet runt.

Har provsvaren visat andra bakterier i vattnet?

Nej, bara koliforma bakterier har hittats.

Varför drabbas inte Skolsta och Lillkyrka längre?

Vi har i de ledningarna behandlat vattnet med uv-ljus som tar bort koliforma bakterier.

Hur lång tid har bakterierna funnits i vattnet?

De fanns inte i vattnet när vi tog prover tisdagen den 15 augusti, så de har kommit in i vattnet efter det.

Vad betyder högzon och lågzon?

Högzon och lågzon har ingenting med hög eller låg risk att göra. Det beskriver bara två olika geografiska områden i Enköpings stad som får vatten från olika vattentäkter. Högzonen får vatten från Vånsjöbro, medan lågzonen får vatten från Munksundet. Det är högzonen som är drabbad av koliforma bakterier i vattnet och alltså behöver koka det.

Är det en nödvattensituation?

Nej, det är ingen nödvattensituation eftersom vattnet går att hantera genom att du kokar det. I en nödvattensituation har du inte tillgång till något vatten, då är det oåtkomligt eller avstängt.

Vad har ni gjort vid vattentornet nära regementet för att vattnet ska bli rent igen?

Vi har bottentappat vattentornet för högzonen, det som ligger nära regementet. Det betyder att vi spolat ut vatten från vattentornet för att få bort bakterierna.

För vilka gäller kokningsrekommendationen?

Kokningsrekommendationen gäller för det kommunala vattnet.

I det kommunala vattnet är det låga halter av koliforma bakterier. Det är 18 stycken bakterier per 100 ml (1 dl) vatten. Gränsvärdet ligger på 10 stycken, och det är för att vi som vattenleverantör har höga krav på vårt vatten.

Du som har egen brunn får ha upp till 50 stycken bakterier per 100 ml vatten.

Hur fungerar det med sms och telefonsamtal om vattensituationen?

Från och med 1 juli får mobiler som befinner sig inom ett område där "Viktigt meddelande till allmänheten" eller liknande meddelanden utlösts detta skickat via sms. Samtliga fyra mobiloperatörer (med eget nät, alltså Telia, Telenor, Tele2 och 3) är dock inte klara till den 1 juli. Först under hösten, tidigast under oktober, kommer samtliga att vara klara.

Tills vidare kan alltså (efter 1 juli) platsbaserade sms skickas ut via de mobiloperatörer som är klara, och det kompletteras med adressbaserat sms till de som har abonnentadress inom området. Dessutom går talat meddelande till fasta telefoner, precis som förut.

Är kommunala och privata förskolor, skolor och omvårdnadsboenden och andra liknande verksamheter informerade?

Ja, vi har informerat dem och fortsätter informera dem så fort vi fått bekräftad information.

Gäller det bara kommunalt vatten eller även egna brunnar?

Det gäller bara kommunalt vatten.

Vilka platser gäller det?

I Enköpings stad är det områden i den så kallade högzonen: Romberga, Lillsidan, delar av Galgvreten, delar av S:t Ilian, Myranområdet, Herrgården, Stenvreten, Fanna, Åkersberg, Bergvreten, Husberg, Gånsta.

Det gäller även Grillby, Säva, Hjälsta och Örsundsbro.

Från början gällde det även Lillkyrka och Skolsta, men de platserna har vi nu kunnat utesluta beroende på hur ledningarna är dragna.

Vad är det för bakterier i vattnet?

Det är koliforma bakterier i vattnet.

Hur sjuk kan man bli?

Bakterierna kan få en att bli dålig i magen. Hur man reagerar på bakterien är individuellt.

Vad kan man göra om man känner sig sjuk?

Om du är känslig, mår dåligt och har frågor kan du besöka en vårdcentral eller ringa 1177 vårdguiden.

Vad gör jag om jag är gravid?

Det finns inga särskilda råd för dig som är gravid. Kontakta vårdguiden 1177 eller gå till din vårdcentral för frågor.

Varför kom informationen inte ut tidigare?

Vi har informerat så fort vi kan. På tisdagar tar vi alltid vattenprover, och det gjorde vi nu i tisdags. Vi skickade sedan proven till ett externt labb, och det tar tre dagar att få analyssvaren. I dag fick vi svaren, och så fort vi fick dem började vi informera kommunala och privata förskolor, skolor och omvårdnadsboenden, och även allmänheten via vår webbplats, Facebook och Sveriges Radio P4 Uppland.

Kan man duscha och tvätta sig i vattnet?

Vattnet är ofarligt att duscha i och tvätta sig med, men koka vattnet innan du dricker det.

Hur ska man koka upp vattnet?

Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas. Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare, gärna i kylskåpet.

Vad ska det kokta dricksvattnet användas till?

Blanda saft eller andra drycker med vatten. Även till att brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar. Koka vattnet också innan ni gör is, sköljer frukt och grönsaker som inte ska kokas och ska borsta tänderna. Barn ska inte leka i vattenspridare, barnbassänger eller liknande när kokningsrekommendationer gäller för dricksvattnet.

Vad kan okokt dricksvatten användas till?

Tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta. Tvätta händer och ansikte, duscha, men se till att små barn inte sväljer vatten. Undvik att bada. Diska i diskmaskin på högsta temperatur och använd torkprogrammet. Om ni diskar för hand, låt disken torka innan den används. Tvätta kläder, städa och rengöra ytor. Vattna blommor, spola toaletten.

Enköping