Handel- och administration (HA)

Alla företag behöver bra säljare och servicepersoner. Det behövs också fler som kan genomföra idéer, dra igång projekt och kanske så småningom starta företag och bli sin egen chef.


Kanske vill du arbeta i en affär, med marknadsföring, skapa evenemang eller arbeta med en nätbutik?Utbildningen på HA ger dig goda kunskaper i allt detta och naturligtvis en hel del annat. HA är i första hand ett yrkesprogram. Du kan välja att studera vidare på yrkeshögskola direkt efter gymnasiet. Med hjälp av några smarta individuella val ger programmet även grundläggande behörighet för högskolestudier.

Under dina år hos oss får du inblick i många olika branscher och kontakter med flera olika företag genom bland annat Ung företagsamhet och mycket praktik.

Vem är du som söker HA?

Det gemensamma för ämnena på HA är service och kommunikation. Som elev på HA kommer du även att lära dig hur du är som ledare och hur du gör för att driva och marknadsföra företag. Därför är det bra om du är utåtriktad och tycker om människor. Många arbeten sker i projektform där du tränar förmågor som samarbete, självständighet, initiativförmåga och ansvarstagande

Arbetssätt

Den praktiska tillämpningen kommer redan första året då du kommer att arbeta med en egen affärsidé i ett eget företag. Du får även läsa
en hel del företagsekonomi.

Under årskurs 2 och 3 jobbar du mycket med ditt företag som ger
dig bra kunskaper och massor av roliga erfarenheter. Du får lära dig allt från att starta eget till årsbokslut. Du får möjlighet att visa upp dig på mässor och vinna tävlingar. Du får dessutom anordna olika typer av evenemang, till exempel Unga Entreprenörers dag och olika föreläsningar.

Yrkesprogram ska ha minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Eftersom vi vet att chansen till jobb ökar genom yrkeserfarenhet samt eftersom många av våra elever får jobb på sin APL-plats gör du minst 20 veckors APL hos oss. Under ett par dagar i veckan under vårterminen i årskurs 2 och två dagar i veckan hela årskurs 3 är du på företag inom handeln. Du kan även få möjlighet att göra en del av detta utomlands. Om du är praktiskt lagd och vill göra handelsämnena på ett helt annat sätt kan vi även erbjuda dig en lärlingsutbildning.

 

Programrektor:
Lotta Brändgården

Studie- och yrkesvägledare:
Therese Johannesson

Lärarkontakt:
Kerstin Hansson

Besöksdress:
Sandbrogatan 2

Följ oss

Facebook
Facebook
Facebook

Mer information