Bli familjehem

Att vara ett familjehem innebär att du tar emot ett barn eller en ungdom, som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, i ditt hem. Du kan anmäla ditt intresse att bli familjehem till oss, så kontaktar vi dig för en diskussion.

Som familjehem tar du emot ett barn eller en ungdom i ditt hem för att ge trygghet och gemenskap. Det kan gälla en kortare eller längre tid beroende på barnets eller ungdomens livs­situation.

I stort sett kan vem som helst bli kontaktfamilj eller kontaktperson. Det viktigaste är att du kan erbjuda en trygg och stabil tillvaro och att du har tid, utrymme och tålamod. Du ska vara en god förebild och kunna arbeta i team.

Du kan vara gift, i förhållande eller ensamstående. Du kan bo i lägenhet eller i hus på landet eller i stan.

Vanliga frågor

Vad betyder det att vara ett familjehem?

Det är viktigt att din familj har tid, engagemang och plats för ett barn. Ibland kan du behöva vara hemma under en period. Det är extra viktigt i början av en placering. Läs gärna vår artikel om Roger och Gunilla som har varit familjehem i tretton år.

Att vara familjehem handlar om att vara en helt vanlig familj

Vad behöver jag göra för att mitt hem ska bli ett familjehem?

Du kan ta kontakt med vår rekrytering så bokar vi in ett möte. Du kan antingen ringa eller maila oss via e-post, familjehemsrekryteringen@enkoping.se.

Behöver kommunen flera familjehem?

Vi har alltid behov av nya familjehem till barn i olika åldrar.

Fördjupning